Saturday, 31 December 2011

New Year.... RESOLUTION!!!!!!!!

2011.. a year of joy and sorrow.. Yes, sorrow.... in this year, i lost a great teacher who has been fighting cancer, a lost that i never expected in the nearest time. that is the biggest and the worst sadness i ever felt.. The joy that is get this wonderful year is friends, lesson that i learnt from them n the responsibility that i get in the middle of the year. Yes, responsibility as the YDP of PKPMI Padang!!! Student leader man!!! but it is a big responsibility that is being put on my shoulder.. well, trust is earned n such position is given, not as easy as i thought it would be, with all the pressure from all sides, u name it, they got it.. still alot 2 learn n not much time given. while holding 2 this position in a association really teach me what should or what i shlouldn't do at all. it is easy to say that as a student leader, senang2 je bole suruh org buat keje but must be extremely tolerant on wat mistake is being done. Besides, the condition of Padang which is unstable at all, like, earthquake prone, volcanic activities building up, and evac plan must be in order.. Whewwww... alot of things is being done n i guess when the time comes for me to step down, a lot of knowledge and experience is gained 4 the best. Now, for the new year resolution, nothing high n mighty, but just a brief of everything needed be done n hope that i can graduate as fast as possible.. n i wanna be the best and i can.. a doctor i mean.. ok guys, that is all.... hope u guys enjoy this new year n njoy life too... C ya.. Assalamualaikum. :D

Tuesday, 15 November 2011

A great TEACHER!!!!..... :(

Life is full of suprises n yet it still kept unfolding its magic on us.. Yesterday, i received shocking news on how bad was the condition of my math teacher, late Mr. Ang, which have been suffering of lung cancer n already metastasized to the liver n bone. as much as i known n learned, this condition is end stage of cancer n it is UNTREATABLE!!!! sad n sorrow start 2 fill me in.. now, just received news that he is GONE!! it caught me in a shock 4 a while before tears start dripping on its own. i started crying thinking that why must it be now... y must it when i am still studying... n y must it b4 i graduated.... as times creeps slowly, i began 2 flash few memories that always keep me in memory bout him. it was when he knows i was a teachers son, he was being good not to punish me n keep it from my mom... then, when he woke me up during a class of his, i finished his assignment n i fell asleep.. lastly, is the act that he n Mr Jacob didi during hari Guru, where he n Mr. Jacob dressed like a student n act it out perfectly.. it wa joyfull that time but as time flies, his illness get the best of him. i have seen cancer patients n how much they can last in this transition.. now, that he is with God, all his suffering has ended... Rest in peace Mr. Ang, u always b a dear 2 me n u changes me in a lot of ways....

we will miss u Mr. Ang.... Thanks again 4 everything.. :')

Monday, 14 November 2011

A new HOPE!!!! :D

Stress bole disebabkan oleh byk faktor dan antara faktor ini bole menyebabkan stres kita intensify 20x dari apa yang kita dapat.. hahahah.. as much as i can say, x byk di kalangan kita bole menghadapi stress sebegitu rupa tp sebagai timbal baliknya,kita bole cari jalan nak counter balik mana yang perlu. okla, back 2 main idea ikut title, a new hope refers 2 me as i, Mohamad Asyraf will be turning a new leaf of it. sebyk yang da aku tgk, semua x sedap mata memandang, yet lg berat hati dan minda aku nak pikul, sedih dan lara membuatkan aku mula ponteng apa yang x patut aku ponteng, buat ap yang x patut aku buat, n most important of all, aku secara x langsung mengecewakan family aku. atas nasihat teman serumah dan sahabat baik aku, aku pulang ke malaysia di mana, alhamdulillah, telah dimudahkan jalan untuk aku menghadapi apa yang akan aku tgk bila aku balik ke padang.. berbekalkan, doa, restu dan nasihat yang memberikan semangat aku, aku mula nampak apa yang patut aku jadi, dan apa yang patut aku lakukan... insyAllah dengan petunjuk yang aku dapat dan dengan harapan yang aku sandang, aku ingin berubah dan ingin menjadi seseorang yang lebih baik dari aku yang dulu.. ok.. itu je buat masa ni.. ciao!!!!!

Friday, 28 October 2011

the square root of three...

I’m sure that I will always be
A lonely number like root three

The three is all that’s good and right,
Why must my three keep out of sight
Beneath the vicious square root sign,
I wish instead I were a nine

For nine could thwart this evil trick,
with just some quick arithmetic

I know I’ll never see the sun, as 1.7321
Such is my reality, a sad irrationality

When hark! What is this I see,
Another square root of a three

As quietly co-waltzing by,
Together now we multiply
To form a number we prefer,
Rejoicing as an integer

We break free from our mortal bonds
With the wave of magic wands

Our square root signs become unglued
Your love for me has been renewed

As lame as it could be, this is one of the best poem that i ever heard..... :)

Tuesday, 18 October 2011

Friends Or Foe.....

As in my other post before, life is so damned bloody interesting... it is full of experience n it makes u strong... but before u r strong, the pain will come 1st n worst pain is backstabs. friends or foe, this is mainly wt is bothering me as, i am looking y things are not settling with me.. issues 2 begin, OSPEK, MSK, sinonim as miggu suai kenal between new stdents n old student, n 2 be exact, juniors n seniors, things was a bit clear on the selections on head of ospek, all the horror starts when i did not use the power rest in me well, n this cause things 2 stir among the immediate n old seniors. easy 4 people 2 say i am a 1 man standing against quite a no of seniors that a bit upset with the current issue. with it, i have been questioning myself, y am i elected 2 be the ydp, did i make the right decision 4 the selection of my MT's. as thigs continue 2 deteriorate, i planned 2 solve it in a manner that will satisfy everyone n i really mean EVERYONE. but in returned,  I AM BEING AN A*&^%$#@ for it. seriously, i am thinking 4of resigning, as much as it might be a small matter, but, the heat is just tooo damned intensed. add the flavour, i get to know, that i am the laughing stock of padang, n it is non other than my own friends, not all,but some. i share thig with them, but,shame is wat i get in return. i was wondering myself, but i am convinced, this is part of wat Allah task 4 me handle, and, ada yang mengatakan, 'Sesungguhnya, Dia tidak akan pernah menguji hamba-Nya lebih dari apa yang hamba-Nya mampu, sesungguhnya, Dia Maha Mengetahui'. this is wat i have prayed for, n Allah bless me with this task so that i will be always close to Him, n it will strenghten me 4 the harsh future 2 come. i take it as positive as i can because i believe, things happened 4 a reason. :)

Friday, 16 September 2011

RAYA!!!! memorable... :)

RAYA!!!!! the best time when all the family members, distant relatives n other meet up 2 catch up some stories, gossip and all. yet, it has been 5 years since my family ever have the excitement of gathering together. And Alhamdulillah, Praise be 2 Allah SWT, this year, He has grant my wish 2 c happiness in the eyes of my grandparents. i was soooo happy that we even have our family photo sessions as is has been sooo long that we have 1... Ya Allah, You have grant me all the wishes that i ever ask n Praise 2 You 4 all of it... Alhamdulillah.

here are some of the photo...

Monday, 15 August 2011

The Miracle of the Islams Month......

Once a year, Muslim calender of Hijrah will have 1 special month, a month where according 2 Al-Quran, all gates of Hell is closed, n All gatesof Heaven are opened. Month of repents where Allah SWT multiplies all the pahala that is done even as simple as sleeping in the afternoon 2 avoid any unnecessary activity that may coz us 2 do sin. 15 days have passed since Ramadhan start n yet, days will still passes by with full of warmth n calmness of the holy month. here in Padang, Muslims family especially will take the 1st day of Ramadhan by celebrating it with families regardless of works and activities. It has been 2 years since i studied at Padang n i was amazed on how strong the month of Ramadhan plays a role in bringing a very big families together unlike us in Malaysia which usually happens in the month of Syawal, month where Muslims has achieved victory. :) not 2 compare between both months n both countries but just as an example on how the months of Islams calendar affect the live of muslims, n at the end, this is the miracle of Islams Calender, Hijrah. :) Subahanallah how great the months that is bestowed 2 us by Allah SWT and His Messenger, Prophet Muhammad SAW. Syukran. :)

Tuesday, 9 August 2011

Waterfall Hunt!!!!!!

Ha3... da berjaya jugak aku join waterfall hunt. walaupun memenatkan dan bole sampai sesat sampai berjam2 dalam hutan belantara, namun, kepuasan yang dicapai itu amatlah memuaskn hati.. best sbb aku merasa jungle tracking yang bole kata bukan antara komitment aku dalam aktiviti yang aku minat. well, antara pluang n kesempatan ni yang aku amik sbgai experience... ok..... :)

New Beginning....

It's time 4 new semester n a whole new year. Dengan menjejakkan langkah ke tahun kedua di Fakultas Kedokteran Unand ni menunjuk betapa aku semakin dekat untuk merealiasasikan impian aku. Heeee... dokter, kerja yang dianggap mulia, sebab bantu owg yang memerlukan tp bak kata kawan2 aku kat sini, selagi belum cukup ilmu yang ad, jgn nak menduga lautan yang luas. betul gak, happy sebab aku da menjejakkan langkah nak  jd dokter tp tanggungjawab sebagai seowg pemimpin juga x aku lupakan. Best, 'Hello, nama asyraf, ketua pelajar malaysia kat sini.' lawak bila memikirkan keadaan 2 tp itu lah gelaran aku skunk. Tp to tell u the truth, bkn nak just merungut ke nak berprasangka buruk, cuma kadang2 2, people think it is a joke 4 me 2 be a student leader, lg2 at a very early years aku kat sini, banyak yang belum aku tempuhi, lg2 pengalaman menjadi seowg ketua 2 blum aku timba lg. still, my family n friends really help me alot in getting through as now i am handling the new juniors.. heeee... well, will be updating the blog again soon, n akan melibatkan junior2 baru itu.. he3...

ok,, bye, n until then... :)

Thursday, 30 June 2011

Di sebalik tugas dan tanggungjawab. Heee.... haaaaaa.... huuuuu...

Da dekat sebulan da aku jd YDP Persatuan Pelajar Malaysia Di Indonesia AKA PKPMI. aku ckp la, mungkin byk yang nak aku ubah dalam institusi ni tp x menyangka dalam saat aku di tahun pertama ni yang aku dinobatkan sedemikian. it is an honor but the timing that strike is not at my best time. seriously, aku bangga gak dapat jd ydp ni, the yougest among suma yang sandang jawatan aku skunk ni. Namun, walaupun pelik tp benar la, aku baru je kena reject by the gurl yang aku suka, dapat lak aku jd ydp, ni la yang owg ckp peluang tutup kat 1 pintu, peluang lain bukak kat pintu lain lak.aku dalam semua kepelikan nasib aku ni, mmg aku x sangka yang efek 2 akan mengacau aku dalam menjalankan tugas aku dan bg aku, ni la masa aku belajar mengawal emosi n membezakan kerja dan peribadi. satu value yang aku masih dalam kedaan goyah tp alhamdulillah bole ditrain lg. ha3..
bengong x bengong, ni post aku yang paling pelik, boring dan sewaktunya aku penah post kat cini. bak kata sahabat aku asip, blog ni jgn di jdkan tempat curhat. hahah. kepada asip, sorry bro, aku ni emo geek sikit. x ley buat ap la.. hahaha.

ok la, ni je post buat masa ini... CHOW!!!!!

Wednesday, 1 June 2011


Hahahah... kemungkinan... byk gak la yang aku dok pk, the POSSIBILITY of that happening?? of this happening n so on. kebanyakan di antara kita membuat keputusan setelah berfikir semasak mungkin.. HAH! keluar lagi 'mungkin' itu. byk perkara kita sebagai manusia lakukan hanya berdasarkan 'KEMUNGKINAN'. aku sendiri kalau nak buat sesuatu, contohnya, nak usha awek la kan, nak anta 1 sms je sampai berjam2 pikirkan, 'KEMUNKINAN, KEBARANGKALIAN dan ap jua perkataan yang sama waktu dengan nye' ap balasan dia. selalu la, sahabat2 aku tau aku ni penakut n diaowg ckp, "asal ko x sms je mcm 2, lu kena breani beb, ko pk2 pun end up nnti ko yang melopong, x cuba x tau bai" 2 la statement diowg sampai skunk sebab aku mcm x brubah ag. sbb kan sikap aku yang buat aku byk melepas nak try n menyebabkan low confidence aku meningkat.. hahahah, pengajarannya adalah, u can always put on possibilities in most of ur decision making situation but remember always that possibilities carries 40% of what might happen if that decision is taken, just trust ur heart n mind. if ur heart n ur mind r 1, nothing is consider impossible 2 achieve. :) 

Saturday, 28 May 2011

Revenge And Redemption....

there r things that we, humans can do, give n take... but unlike some people, give n take is very wat we cal unorthodox. same would give, n take, some would give but never take, there r also some that never GIVE at all, but like 2 TAKE wat life have 2 offer. i will say me, myself n i, am the type that always like 2 give n also expect a return 2 it. DAMNED, that is not rite, giving take most of ur heart out of it. in a situation n I MEAN CERTAIN situation, U SHOULD GIVE N U TAKE MORE THAN WAT U GIVE!!!. THIS IS REDEMPTION. ok, enough with bull talk, sorry lama x update blog. coming soon. c ya. :)

Wednesday, 4 May 2011

Kebenaran Dan Realiti...........

hahahah... kembali lagi aku pada sesi ini, ok semalamaku ad borak2 kat skype ngan membe skola rendah dulu... mcm byase la, khabar dia dan family dia aku tanya, dengan hati yang gembira dia menceritakan setiap yang terjadi, maklumla, kawan baik aku n lama xjumpa, x chat, hahahah.... aku teruskan dengan perbualan aku, dengan bertanya, "bai, awek ko sihat? hehehe.." tak aku sangka, luahan hati yang aku dapat... rupanya, awek dia mainkan dia n now, under keadaan yang menbuat aku rase na tikam je dia trus.. hahahah, kawan aku ni pun bgtau la, "cap aku nak terima dia balik sbb aku sayang sgt kat dia....." dengan kalimat yang kawan aku yang cukup membuat aku tergamam.... terdiam aku sebentar, kemudian aku menasihati.... 

realitinya,dia tinggalkan kawan aku. x pernah2 aku sangka dia akan terima balik, betapa kuatnya syg sahabat aku sowg ni... setelah meninggalkan hampir 8-9 bulan lepas, bak kata senior aku, Abg sasi, in time, they will return back n learn how 2 value something that they did not value b4... tp x de sampai mcm ni skali... senget sungguh... pergh.. hahahah
bawah ni aku ad gabungan beberapa artikel yang aku petik dari beberapa article n blog...

"Aku cintakan padamu!, jangan tinggalkan ku!"..."I love u sooo much honey"... "aku tak boleh hidup tanpamu!"..."Aku sanggup mati untuk mendapatkanmu"..."Aku sanggup lakukan apa sahaja untukmu"..."Jangan lukakan hati I, I tak tahu kat mana tempat nak mengadu kalau takde u"..

Itulah antara kata-kata indah yang selalu diungkapkan oleh sang putri (wanita) kepada teman lelaki mereka. Kata-kata ini seolah-olah menunjukkan bahawa teman lelaki merekalah yang menciptakan dan memberi nyawa kepada mereka. Kata-kata ini juga boleh menyebabkan dia menjadi syirik kepada Allah Azza Wajalla yang telah menciptakan manusia dan seluruh alam ini. Nauzubillah.

Mereka bertudung. Mereka berkalimah syahadah. Mereka mengaku Muslimah. Tetapi hakikatnya mereka adalah pendusta!. Adakah seseorang itu disebutkan Muslim yang baik hanya selepas dia berkalimah syahadah, dengan mengaku 'tiada Tuhan melainkan Allah, Muhammad itu pesuruh Allah' tetapi dalam masa yang sama diatidak melaksanakan apa yang diperintahkan oleh Allah dan Rasulnya?.

Siang malam menghabiskan duit. Koman-koman sehari mereka akan menghabiskan hampir RM 100 hanya untuk 'topup' credit phone untuk menghubungi dan bermesej-mesej dengan teman lelaki mereka. Apa yang dimesejkannya?. 'U dah makan?"...."U ada kat mana?"...'I miss u sayang"..."U tak tidur lagi ke?..."U ada teman baru ke?"...itulah antara mesej-mesej yang boleh dikatakan menjadi satu kewajipan bagi mereka. Bayangkan jikalau mereka menggunakan duit itu di jalan Allah. Seperti, print artikel dakwah, pastu potostat banyak-banyak. Then edarkan kepada orang ramai. Subhanallah!. Berapa banyak orang mendapat manfaat daripadanya?. Berapa banyak pula pahala yang Allah hadiahkan kepada mereka?.

Gadis lari daripada rumah mengikut teman lelaki. Bukak je surat khabar. Ha itulah antara tajuk yang fofular. Tunjuklah gambar ibu bapa dengan muka sedihnya merayu "pulanglah anakku..mak masih sayang padamu..kenapa buat mak macam ni"?... Tak reti bersyukur!. Derhaka!. Itu sahaja perkataan yang sesuai untuk manusia sebegini. Bayangkan hanya baru mengenali seorang lelaki yang tak sampai seminggu boleh terus hanyut dan mengenepikan ibu bapamu yang telah membelamu berbelas tahun?. Bahkan berpuluh tahun?. Cubalah refresh balik bagaimana seksanya Ibumu mengandungkanmu selama 9 bulan, membawamu ke sana ke sini tanpa sedikit pun mengeluh. Ayahmu pula tak henti-henti keluar ke sana ke sini mencari rezeki untuk menyara kehidupanmu. Akhirnya apa yang mereka dapat?. Mereka hanya dibalas najis. Bahkan ada diantara mereka membalas jasa ibu bapa mereka dengan 'mengandung anak haram'...petuiih. Tak ada rasa malukah mereka-mereka ini?. Di mana lelaki kamu yang selalu bersamamu?. Dah lari dah?. Ala ciannye. ehehehe...

"Nah!. Ambillah tubuhku!. Ini untuk u sayang. U mintak apa saja I akan kasi. Tapi please dont leave me honey"..wah best!. Terus lah teman lelakinya melahab dan meratah tubuh teman wanitanya. Yummy sedap betul!. Esok abang nak lagi boleh?. "No problem dear. Asalkan U tak cari awek lain. I sanggup". Wah!. Tersenyum lebarlah si teman lelakinya!. Best ni. Ada can. Beraksilah pasangan tersebut dengan aksi yang penuh dengan kasih sayang yang berpaksikan kasih sayang syaitan. Ada yang beraksi dengan bertudung tanpa baju (fewwiit). Ada yang beraksi telanjang terus (cayyalah wei). Ada yang beraksi kat taman-taman (cuba try tengok kat tempat korang :P). Ada yang beraksi kat depan masjid! (agak-agak sikit wei!). Wah happy betul pasangan ni. Siap rakam-rakam guna phone sebab nak buat kenangan. 2-3 minggu selepas itu. Si awek call teman lelakinya. 'Abang!. I ngandung ni!. Mcm mana ni?. U kenelah jadi suami I. U kena tanggungjawab!. U kena ingat janji U dulu!."..Si teman lelaki "...................". Kenapa u tak jawab honey?. Tanya si awek. Apa yang dijawab si teman lelaki? ".....Tut....Tut....Tut..."..Handphone ditutupkan!. Bukan main terkejut si awek!. Call lagi si teman lelaki. Kali ni dia angkat. Tapi suara orang perempuan. Kata perempuan tersebut "..Please try later..". Jeng jeng jeng!!!...hampa nak buat apa time tu?. Nangis air mata darah?. Sudah tentu tidak berguna lagi. 4 Bulan selepas itu. Ambik kau. Perut sikit punya besar. Mak ayah ingat anak dah jadi gemuk sebab makan banyak (orang gemuk jangan terasa). Selama ni badan kecik je. Oh! rupa2nya dia mengandung!. "Keluar kau dari rumah ni!. Kau bukan anak aku!. Aku tak pernah ada anak kotor macam kau!."..Maka keluarlah wanita tersebut dengan penuh hina dan kesedihan yang tidak terhingga. Ke mana nak pergi?. Oklah rumah kawan. "Eh asal awak gemuk semacam ni?. Kenapa awak nangis ni?. Ada problem"?. Tanya si kawan. Dia menjawab. "I baru kena halau dari rumah. Actually I hamil anak bf I. Tapi dia dah lari."...Betapa terkejutnya si kawan. "Eh pergilah kau dari sini!. Aku tak pernah ada kawan yang perangai buruk macam kau ni!." Kedegang bunyi pintu ditutup. Apa kes?. Ha nangislah kat situ. Ibu bapa dah halau. Sekarang ni kawan pun dah halau. Mereka masih lupa untuk bertemu dengan Allah yang Maha Pengampun dan Maha Penyayang.. Sampai masa yang cukup. Anak yang dikandungnya pun keluar. Oh!. Ingatkan nak peluk cium anak tu dengan penuh kasih sayang!. Dia pergi tikam pulak anak tu!. eh-eh dia pi sumbat si bayi comel tu ke dalam lubang tandas!. Tak boleh juga. Dia buang dalam tong sampah. Dia biarkan anaknya dirobek-robek anjing!. Celakalah kau perempuan!. Sudahlah berzina, kemudian membunuh pula?!. Last-last. Hidup dah tertekan. Maka dia ambil keputusan naik atas bangunan paling tinggi. Kemudian menjadi ala-ala superman. Nak buat apa?. OH TIDAK!!. DIA BUNUH DIRI!. Maka melayanglah tubuh wanita itu menghempas ke tanah. Terburai isi perut, otak dan segala-galanya. Maka tamatlah riwayat hidup wanita itu yang akan mendapat azab Allah di akhirat. Ingat sudah selesai selepas membunuh diri?. No way!. U tunggu azab Allah!. AZAB YANG PEDIH DAN SEPEDIH-PEDIHNYA!.
Sedarlah wanita. Kenapa kamu sanggup menangis hanya disebabkan manusia?. Kenapa kamu sanggup membuatkan fikiranmu pening hanya kerana memikirkan teman lelaki mu?. Kenapa kamu sanggup mengenepikan Syurga hanya untuk Neraka?. Kenapa kamu sanggup tinggalkan pelajaran kamu hanya untuk teman lelaki?. Kenapa kamu sanggup menderhakai ibu bapamu hanya kerana ingin mengikut teman lelaki mu?. Nak menyanyangi manusia tidak salah. Bahkan ianya wajib..Nabi bersabda. "Tidak akan diterima keimanan seseorang daripada kalian, sebelum ia mencintai sesama Muslim sebagaimana Ia mencintai dirinya sendiri". Cintailah mereka dengan penuh kasih sayang. Tetapi cinta kepada Allah adalah melebihi segala2nya!.

Wanita!. Ambillah pengajaran atas apa yang berlaku terhadap rakan-rakanmu yang hilang punca hidup. Ambilah pengajaran. Dan berhati-hatilah.

"Dan apakah Kami tidak memanjangkan umurmu dalam masa yang cukup untuk berfikir bagi orang yang mahu berfikir, dan (apakah tidak) datang kepada kamu pemberi peringatan." (Fathir, 37)

Kenapa bila terjadi sesuatu masalah kamu tidak berhadapan dan melutut di hadapan Allah?. Takut Allah tidak menerimamu?. Dosamu banyak? Lebih banyak daripada air di lautan?. Ingatlah bahawa Allah Maha Pengasih dan Maha Penyayang!. Sekalipun kamu melakukan syirik kepada Allah, kemudian bertaubat!. Nescaya Allah menerimanya!. TAUBATLAH! KEMBALILAH KEPADA ALLAH!.
Bukti cinta Allah yang teramat Agung!. Dalam sebuah Hadits Qudsi

"Wahai anak Adam, sesungguhnya jika kamu berdoa kepadaKu dan berharap kepadaKu, necaya Aku mengampuni dosa-dosamu yang telah lalu dan aku tidak peduli. Wahai anak Adam, seandainya dosa-dosamu mencapai awan di langit kemudian kamu meminta ampunan kepadaKu, Nescaya Aku mengampuni dosa-dosamu terdahulu dna Aku tidak peduli. Wahai anak Adam, seandainya kamu datang kepadaKu dengan mebawa dosa-dosa sepenuh bumi kemudian kamu datang kepadaKu dengan tidak menyekutukanKu dengan suatu apapun, maka Aku memberi ampunan kepadamu sebanyak dosa-dosa tersebut."

Disediakan: Abu Muawiyah.

 memandangkan keadaan ni la yang sedang berlaku dan dihadapi oleh kaum Hawa..

bukan ingin mengejek, ngutuk 0 yang sewaktu dengannye, tp hanya sedih bg yang telah mengalaminya. ni menunjukkan yang kaum hawa menghargai cinta dan sanggup berkorban ap saja tp itu silapnye juga sbb cinta pada manusia takkan kekal, cinta pada Allah SWT kekal ke akhir hayat.. ni bukan ceramah agama, tp sebagai renungan untuk kita, baik kaum Hawa Dan kaum Adam, bg kaum Hawa yang membaca, ingatla yang mahkota kamu untuk bakal imam kamu sahaja, jd jgn la menyerahkan sesuka hati dan bg kaum Adam, jgnla mengeksploitasi keadaan kaum Hawa ini... ok, ni je untuk kali ini, jumpa lagi ye, buh bye.. :)

Friday, 29 April 2011

Di sebalik kata pujangga, terdapat makna yang tersirat... PERGH..

membaca blog org n byk yang aku blaja, tau, menambahkan ap yang sedia ad... tp ad sowang sahabat ni memberikan tips2 yang agak berguna tok cewek2 yang di luar sana... memang terbek la... tp apakah yang mejadi kegilaan sekarang... K-pop la, J-pop la.. haiz... aku dgr malaysia pun nak buat K-popnye sendiri, ap kejadahnye... buat la yang asli, jgn la nak tiru2... kita siti norhaliza kan, amy search, asyraf muslim... heheheh k... saje nak ngarut kat sini, till next time, c ya... :)

Friday, 15 April 2011

Kah3!!! life is sooo interesting..

hahahaha... life is soooo interesting.. full of colours n full of abstract( WTH). still never thought that these beautiful colours can very devestating n destructive.. manusia pun mcm 2 gak, melambangkan warna warni yang mewarnai dunia ni. contohnye merah : berani, biru : cool je, putih : suci, kuning : warno diraja (hanya dikuat kuasa di malaysia ye heheh :P) n purple.... blah2, byk ag la, tp x semua mampu melambangkan hati seseorang 2. owg suka wana putih x semestinya suci, aku tgk ad je yang playboy, hahahah..

da2, atas 2 cuma mengarut je, life is sooo interesting.. sbb dunia ni penuh dengan manusia yang bermcm2 ragam.. baik , jht, kureng, alim...dll.. adakah ragam2 ini, kesan dari hasil pemikiran diowg ataupun ap2 la... aku penah jmpa sowang budak ni, dari jauh nmpk baik je, jmpa aku, bg salam, siap sopan dan santunnye dia.. lm2 aku pun geng la ngan dia. lepak umah dia, pergh beso 2 mmg banglo la tp 1 je, 'empty' dri situ bru aku tau, mamat ni kaki clubbing,. (kepada yang terasa 2 jangan mara ye.)
ad gak sowg ni  aku kenal, sumpah aku ckp dari jauh, jahatnya ya allah, x ey nak ckp la, merokok, buli budak, kaki gaduh, ponteng class je keje sampai kena surat amaran berhenti skola la thp nye, da lama2, aku knl ngan dia, ngan geng2 buli dia(tp aku x msuk k, sbb anak cikgu hahaha) then, aku pun melepak la skali skala. then 1 day aku ternmpak 1 insiden yang ubah pandangan aku kat dia. nxt day aku pun tanya n dia citer, apa dia buat is 2 jaga yang matters 2 him, dulu adik dia kena kacau. wat he is doing now is just 2 show that he is strong..

based on these 2 experience, i will say that life is sooo interesting.. apa yang ditunjukkan di luar x semestinya akan ditunjukan di dalam. every one have a reason that they r doing wat they r now. seseorng itu boleh jadi seorang pembunuh walaupun niat dia is 4 self defense n many more. REASONS is wat forces human 2 act accordingly... so.. those beautiful colours that make this world wonderful can also make this world ugly n u can never imagine how bad it can go..

that is alll... sorry la ek sbb mcm serabut je.. hahahah till next time.. c ya. :)

Friday, 1 April 2011

WAH!!!!!!!!! TIDAK!!!!!

hahahah... memang la jakun aku dibuatnya... bru bole pandai buat blog. n ni 1st postaku... nmpk bengong2 je sbb bru la katakan.. hahaha pape pun... until the next post, c ya.. :P